Hjärntvätten tynar bort

Den var en av svensk forsknings konstigaste detaljer och kallades i bland för hjärntvättsparagrafen. Den tidigare lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet hade en sjätte paragraf som löd:

Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor

I något snällare ordalag kallades den även för tankeförbudslagen. I dagens debattklimat – och med ett demokratiskt synsätt – känns lagen oerhört märklig. Vi som bor i demokratier är inte vana vid att politikerna sätter upp regler för vad vi får och inte får fundera på eller forska om. Att det skulle vara förbjudet att ens tillverka ritningar för ett kärnkraftverk är ju rent löjligt.

Lagen var ett arv efter den något märkliga folkomröstningen om kärnkraften den 23 mars 1980. En folkomröstning som ingen vann, men som skapade ett 30-årigt trauma i diskussionen om kärnkraft i Sverige.

Nu har vi äntligen fått en regering som gjort sig loss från hjärntvätten.

Ett av resultaten är att forskningen om kärnkraft på universiteten tar fart igen. För Sverige är det fortfarande några steg kvar tills det byggs nya kärnkraftverk. Men under nästa mandatperiod kommer frågan att vara aktuell. Kärnkraft släpper inte ut koldioxid och ger möjligheten att ersätta flera hundra kolkraftverk.

Det är skönt att diskussionen om kärnkraft kan handla om vilka för- och nackdelar den har. Utan att det ena eller andra skulle vara förbjudet. Man kan ju tycka att även motståndarna mot kärnkraften i alla fall borde gilla forskning – som rimligen ger oss säkrare och effektivare kärnkraftverk i framtiden.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: