Fingrar gör avtryck i syltburken

En anledning till att politik är en svår konst är att det i princip alltid finns bra och dåliga sidor med politiska förändringar. Hur mycket man än pratar om de goda effekterna finns de negativa där ändå. Alla som försökt köra ner ett finger i en syltburk vet att det gör avtryck.

Mats Odells fingrar har nyligen varit i en syltburk med etiketten ”avgifter för kreditkortsköp”.

Visst har vi alla retat oss på skyltarna att den som betalar med kort under 50 spänn måste betala en avgift. De flesta har säkert också funderat över orsaken. Man behöver inte vara särskilt begåvad för att förstå att det finns en kostnad förknippad med att dra kortet och betala. Och någon måste betala kostnaden. Frågan är bara vem.

Om en kioskägare ska kunna sälja en glass för 19 kronor finns en rad kostnader förknippade med att göra det. Förutom inköpet av själva glassen ska försäljningssumman också vara med och bidra till kostnader som el för frysen, hyra för lokalen och löner till personalen. På en glass på 19 kronor finns inte särskilt många kronors marginal efter det. I dagens läge kan det mycket väl vara en förlust att sälja den glassen, om handlaren också ska betala 3-4 kronor i avgift (till banken) för att köparen betalar med kort. Utifrån det perspektivet är skylten om att man måste betala extra för kortköp under en viss summa logisk.

Men visst är den irriterande ändå?

Mats Odell har tagit den irritationen på allvar och genomfört en lag som  förbjuder dessa avgifter.

Men vem betalar då för kostnaden? Ryanair vill inte göra det. De försöker gå runt lagen. Jag tror inte att de är ensamma om det. Vi kommer att få se fler exempel. Man kan nämligen inte gömma sig för att det finns en kostnad – och någonstans måste dem betalas.

Detta är ett tydligt exempel på en politisk reglering med gott uppsåt, men som knappast gör situationen bättre. Den som vill sälja en glass för 19 kronor har egentligen nu tre alternativ:
1) Sälja med förlust
2) Höja priset
3) Neka att låta folk köpa den med kort

Alla tre alternativ är dåliga för den som säljer glass.

Så vem får betala nu då? Svaret är egentligen givet: vi som betalar med kort. Fast det kommer att ske på ett annat sätt. Mer dolt än tidigare.

Annonser

4 Responses to Fingrar gör avtryck i syltburken

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Johan Folin, Andreas Krohn. Andreas Krohn said: Mats Odells fingrar gör avtryck i syltburken, varesig han vill eller inte: http://wp.me/p3tcw-Gw […]

  2. Henrik skriver:

    Enligt uppgifter är kostnaden för en kortbetalning tämligen låg. därtill slipper affärsidkaren att hantera kontanter, vilket ofta innebär högre kostnader. Enligt tå tobakshandlare som inte tar ut avgifter vore det mer riktigt att ta ut avgifter för kontantbetalning.

  3. Andreas Krohn skriver:

    @Henrik: Visst finns det också kostnader för kontanthanteringen, men den står inte handlarna för särskilt stor del av. Kostnaden för varje korttransaktion varierar kraftigt, beroende på vilket avtal handlaren har. De med få korttransaktioner betalar generellt mer per transaktion än de som har många, eftersom det finns både rörliga och fasta kostnader.

    Jag tycker som princip att inblandade i affärstransaktionerna ska betala kostnaderna för såväl hantering av kort som kontanter. Det konstiga blir när politiker sätter priset för en enskild transaktion (alldeles oavsett den faktiska kostnaden).

  4. […] är det så att det i slutändan ändå är du som betalar på ett eller annat sätt. Krohn har nog bästa exemplet på vad som händer: “Den som vill sälja en glass för 19 kronor har egentligen nu tre […]

%d bloggare gillar detta: