När politik blir ett spel

I dag presenteras – återigen – ennyhetom att Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll i Riksdagen efter nästa val. Men så mycket till nyhet är det egentligen inte. Vi har sett ett otal opinionsmätningar komma fram till samma sak. Vi vet redan detta.

Det är trist att alla dessa mätningar (det tycks finnas en ny varje dag) förvandlar valet till ett spel om siffror. ”Vem har gått upp 0,5 procent i dag” – tycks frågan vara. Trots att man egentligen kan döma ut förändringarna i nio fall av tio, eftersom de ligger inom den statistiska felmarginalen. De är därmed inte ens säkra.

De som vinner på detta är bland andra Sverigedemokraterna, som hellre vill skildras för sin roll som utmanarparti än som politik. Att kallas vågmästare i stället för rasister är så klart en PR-seger.

Men att beskriva dem som vågmästare är faktiskt tveksamt. En vågmästare är ett parti som kan samarbeta med flera block. Så är inte fallet med Sd. Inget parti vill ju samarbeta med dem. Ett bättre begrepp vore i stället ”demokratiskt rundningsmärke”.

Annonser

6 Responses to När politik blir ett spel

 1. MartinA skriver:

  Hehe, ja, runda SD i fyra år, låter som en bra plan. Men sen kommer ett val till serrö och då lär väl sjuklövern behöva göra sitt samarbete officiellt för att fortsätta runda SD 🙂

  Nu är det inte ens 50% chans att SD blir vågmästare. Deras valbudget är mikroskopisk i jämförelse med de resurser som satsas mot dem och Lena Sundströms senaste förlöjligandekampanj verkar lovande, ur sjuklöverns perspektiv, särskilt som den ”fria televisionen” upplåter tid precis innan valet.

  Ärligt, alliansen + mp är ett drömscenario för SDs siffror 2014.

 2. […] Tokmoderaten och Krohniskt och opassande och ida och […]

 3. Lasse skriver:

  Jag har alltid varit Moderat men börjar mer o mer bli allvarligt orolig över massinvandringen från främst Afrika och Mellanöstern.

  Det här håller helt enkelt inte längre.

  För någon vecka sedan gick att läsa att Volvo inte kan hitta kvalificerade ingengörer i Sverige utan måste söka sig utomlands.

  Kostnaderna för massinvandringen är ca 300 miljarder på år även om INGEN etablerad politiker vill erkänna det.

  Det talas hela tiden om satsningar och åter satsningar som inte leder någonvart.

  Frågan är – vad ska alla dessa människor göra?
  Sverige, om vi ska ha kvar vår position bland övriga västländer (där vi halkat ner) är i stort behov av högutbildade människor, inte analfabeter från Afrika och Mellanöstern.
  Då blir Sverige ett låglöneland men till skillnad från tex Kina tillåts i Sverige inga större löeskillnader mellan grupper så det kommer innebära att ersättningarna även på kvalificerad arbetskraft sänks och att dessa människor istället söker sig utomlands där lönerna är högre och skatterna lägre.
  Kvar blir dom lågutbildade.

  Jag håller med om att vi måste stärka integrationsarbetet men för att klara det måste invandringen minska kraftigt annars måste till slut hela svenska folket ägna sig åt integrationsarbete.
  Till att börja med MÅSTE anhöriginvandringen totalt upphöra.

  Det blir mer och mer så kallade utanförskapsområden och i princip alla dessa utanförskapsområden består till största delen av invandrare främst från Afrika och Mellanöstern med muslimsk tillhörighet.

  Jag anser mig inte vara rasist, jag är tillsammans med en kvinna från ett icke europeiskt land, men jag vill helt enkelt inte se sjuåriga småtjejer springa runt i slöja, jag vill att mina barn ska få sjunga nationalsången på skolavslutningen och jag vill att mina barn ska få simundervisning tillsammans, både killar och tjejer.
  Jag vill helt inte höra talas om någon som får ersättning för att han vägrat ta en kvinnlig chef i hand och sen hänvisa till sin religon.

  Skulle jag mot förmodan vilja uppleva muslimsk religon i det dagliga livet åker jag som turist till ett muslimskt land.

  Jag är stolt över svensk kultur och dom värderingar som býggde vårt land och tittar man på den invandring som skedde på 50-60-70 talet då många finnar, jugoslaver, greker och även turkar kom så tror jag även dom flesta av dessa är stolta över att tillhöra Sverige.

  Då svalde industrin dom flesta av dessa människor och dom hade kvalifikationer som motsvarade arbetsuppgifterna.
  Idag ser arbetsmarknande totalt annorlunda ut, det finns inga jobb för dom flesta som kommer har inte, eller kan skaffa sig, den utbildning som krävs.

  Och detta prat om papperlösa, ensamkommande barn med mera med mera.
  Förstår inte svenska politiker att dessa människor kastar sina papper och ljuger om deras bakgrund.
  Gå in och googla lite på arabiska och ni kommer finna ett nära på oräkneligt antal sidor med instruktioner till vilket land det är lattast att få uppehållstillstånd (dom flesta håller Sverige som nummer ett) och hur man gör.
  Det finns även utförliga instruktioner på hur resten av släkten senare ska få komma hit, en släkt som oftast är totalt försvunnen men som genom ett trollslag plötligt dyker upp då UT är klart.

  I Norge gjordes tandprov på ensamkommande barn och det visade sig att 9 av 10 va över 20 år, en inte helt hundraprocentig metod men man kan anta att dom flesta ljuger om sin ålder.

  Sen skulle det vara intressant att någon gång få höra vad ni som spyr galla över SD tycker om invandringen och den förda politiken.
  När är det nog, hur många ska vi ta hit, hundratusen, en miljon, tio miljen, ja när tycker NI att det räcker, eller finns det inga gränser för vad det får kosta?

  Vid början av åttiotalet, minns inte det exakta årtalet, fanns 3st så kallade utanförskapsområden, dvs områden där den övervädigande majoriteten inte hade egen försörjning utan levde på bidrag, år 2005 fanns det 155 idenfierade utanförskapsområden.

  Jag har ett välbetalt jobb och tillhör väl den så kallade övre medelklassen och mer eller mindre alla av mina vänner och arbetskamrater har exakt samma åsikter som mig i den här frågan men ytterst få kommer rösta på SD – än så länge.
  Jag tror att en röst på SD hos många är en markering för något som gått snett och något som anses som viktigt men som politikerna inte vill lyssna på.
  På diverse nätundersökningar där man fått rösta i frågan om invandring så får oftast alternativet ‘minskad invandring, 80-90% av rösterna och då går det inte att rösta från samma dator 2 ggr.
  Förvisso speglar de röstande troligen inte hela den röstberättigade befolkningen men resultaten säger ändå något om vad svenska folket tycker om invandringen som den ser ut idag.

  Jag vill även påpeka att jag tycker Sverige ska ta emot riktiga flyktingar som har flyktingstatus, något ca 5% av alla nyanlända idag har.

 4. […] jag skrev igår är det synd att media hellre skildrar Sd utifrån ett spelteoretiskt perspektiv än utifrån […]

 5. […] Fler bloggar: Kent, Tokmoderaten, Per, Opassande, Ida och Krohniskt […]

 6. Martin Andersson skriver:

  Jaja, fortsätt rösta på moderaterna om du litar på dem. Jag övergav moderaterna i och med den andra barndebatten, den om de ensamkommande. Jag såg hur Moderaterna körde över vellinge och hur de illustrerade sin sida om de ensamkommande med en bild på ett sött flickebarn på en 6-8 vårar eller så, när alla vet att det till största delen handlar om unga män med en medelålder på en sisådär 18 år.

  Framförallt var det medias agerande under barndebatterna som skrämde mig. Och den rädsla jag hörde i rösten på de som på något sätt var inblandade i hanteringen eller bara jobbade inom något relaterat, till och med när jag pratade med dem privat (kände en tjej som hade nåt att göra med de apatiska). Media var maktens megafon och försökte slå i oss rent befängda teorier, inga avvikande röster hördes, ingen granskning gjordes, kändes som jag levde i sovjetunionen.

  Så inte minst för demokratins skulle kommer jag rösta på SD, detta förtryck står jag helt enkelt inte ut med, det är inte så här det ska vara!! Det är fel fel fel att folk som arbetar inom exempelvis kommuner inte vågar uttala sig. Det är ett hemskt klimat sjuklövern har skapat åt oss.

%d bloggare gillar detta: