Det handlar om skatt på hus

De rödgröna vacklar om fastighetsskatten. De försöker göra vad de kan för att kunna höja skatten samtidigt som det försöker övertyga landets husägare om att de inte kommer att få högre skatt. Det är ett pedagogiskt problem i sig, men knappast det enda som bidrar. Det finns ytterligare tre faktorer som borde få landets fastighetsägare att dra öronen åt sig.

1) Detta handlar inte bara om fastighetsskatt. Det handlar om den totala skatten på hus. De rödgröna ska inte bara höja fastighetsskatten, utan också införa förmögenhetsskatt på 4 miljarder kronor. De kör samma reptrick där – skatten ska höjas, men de försöker övertyga alla om att ingen ska behöva betala. Eller i alla fall bara ”de rikaste”. Det finns två uppenbara skatter på hus: fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Vad de rödgröna än säger, tänker de höja båda med flera miljarder. Någon kommer att få den notan.

2) Track record. Landets villaägare har nyligen upplevt 12 år av rödgrönt styre där fastighetsskatterna skenade. Alla som ägde ett hus var oroliga och pensionärer som inte hade råd med skatten fick den krassa uppmaningen att belåna sina obelånade hus. De rödgröna har låg trovärdighet i att hålla fingrarna borta från skattehöjarknappen när de väl har makten.

3) Lars Ohly. Vänsterpartiet och Lars Ohly är högst motvilligt med på noterna just nu. De vet att det är valrörelse just nu och att det handlar om att inte tappa mittenväljare. Men vad händer när de väl sitter vid förhandlingsbordet och nästa val är flera år bort? Vem ska då hindra (v) från att föreslå miljardhöjningar av fastighetsskatten? Dessutom parad med möjligheten att också höja förmögenhetsskatten.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: