Sd – rasister eller populister?

Det haglar valanalyser även om rösträkningen än inte är avslutad. En stor del av kommentarerna ägnas åt vilken påverkan Sverigedemokraterna får. Sammantaget känns kommentarerna något förvirrande. Jag tror att det beror på att vi inte skiljer på rasism och populism.

Sverigedemokraterna orsakar problem på två sätt, det ena eftersom de är (eller uppfattas som, om man vill) rasister. Det andra är att de är populister. Men detta är två separata problem som blir förvirrande när de sammanförs till ett enda resonemang.

Att de är rasister är ett politiskt problem. Här finns en risk att de påverkar andra partiers politik i en rasistisk riktning. Någon direkt risk att de får igenom sina egna förslag torde dock knappast föreligga. De kommer aldrig att få ihop en riksdagsmajoritet bakom sina egna förslag. Däremot kommer de att via förtroendeuppdrag att kunna få viss påverkan.

Vad de dock kan göra är att i varje läge rösta på det förslag som är mest rasistiskt, eller det förslag som släpper in minst antal invandrare och så vidare. När man diskuterar detta bör man också ha helt klart för sig hur beslut fattas i riksdagen. Förstår man inte ordet kontrapropositionsvotering bör man undvika att uttala sig tvärsäkert.

Jag tycker personligen att det andra problemet är betydligt större – populismen. Inte som mätt på en moralisk skala, men för Sverige. Att Sverigedemokraterna är populister kommer att göra Sverige svårare att styra. I alla fall om det inte blir en alliansmajoritet i riksdagen när rösterna snart är färdigräknade.

Vi kan knappast vänta oss att Sverigedemokraterna kommer att vara beredda att offra väljarstöd för vara med och klubba igenom någon obehaglig fråga i riksdagen. Det som brukar kallas att ta ansvar.

Alla som försökt sig på någon form av ledarskap, allt ifrån att uppfostra barn, leda ett fotbollslag eller inom politik vet att det är de obekväma besluten som är de viktiga. Att försöka att göra alla till lags blir aldrig bra och fega ledare hör inte hemma i att styra ett land. Då kunde vi ersätta riksdagen med Sifo eller Demoskop.

Risken är nu uppenbar att Fredrik Reinfeldt tvingas att styra landet i fyra år utan att kunna fatta andra beslut än de som ingen blir allt för upprörd över. Det kommer inte att bli bra.

Annonser

3 Responses to Sd – rasister eller populister?

  1. Grottbald skriver:

    Det är inte rasism att önska en mindre invandring i Sverige. Det är inte rasism att med öppna ögon förstå vilka problem som invandringen orsakat. Det är heller inte rasism att i d e n t i f i e r a sig som svensk. Man har rätten till sitt land – och detta utan att det skall förvandlas det ett multikulterellt ingemansland där kriminalitet, otrygghet och åsiktsförtryck råder.

  2. Il Padre skriver:

    Två chanser, men båda lika fel! Detta kan kanske inte heller du kalla för maximal otur? Nej precis som ett mer rättvisande omdöme jag borde ha gett om rubriken, är Sverigedemokraterna något så lättfattligt som FÖR Sverige + FÖR Demokrati vilket då naturligt ger namnet Sverigedemokraterna, landets enda ärliga och demokratiska parti som vill visa ansvar för ALLA medborgare i landet. Begrips?

  3. Andreas Krohn skriver:

    @Il Padre: Nej. Jag begriper inte vad du menar.

%d bloggare gillar detta: