Ny (s)-ledare: 5-i-topp

När nu väl Sahlin avgår haglar namnförslagen i luften. Det kommer de att fortsätta att göra ett bra tag framöver. Jag tänkte inte lägga mig i den diskussionen. Däremot gör jag en annan topplista, över vilka egenskaper den nya partiordföranden bör ha. Jag är väl medveten om att personen som beskrivs nedan inte finns.

Följande egenskaper bör en partiledare för (s) ha. I prioriterad ordning uppifrån:

Kunna leda partiet: Säga vad man vill om Göran Persson, men han kunde i alla fall få ett helt sosseparti att gå i takt. Under ytan döljer sig i en rad konflikter inom sossarna (och för den delen vilket parti man vill). Det finns en decennier gammal konflikt mellan höger och vänster – mellan förnyare och traditionalister. Det finns också slitningar inom ”rörelsen” mellan fack och parti. Dessutom vanliga hederliga personkonflikter. Ledarlöst kommer partiet att den närmsta tiden att lida mycket av detta. Ett av de viktigaste första besluten för en ny sosseledare blir därför att kräva rättning i leden. Om val ska vinnas måste all energi riktas mot de politiska motståndarna, inte inom partiet.

Utveckla politiken: Detta tycks råda i princip 100 % konsensus om. Sossarnas politik bygger på ett samhälle som inte längre finns. Eller i alla fall i liten utsträckning. Begrepp som klasskamp, arbetare och produktivitetsutveckling må se snygga ut i programskrifter. Men de berör allt färre människor. Men att utveckla politiken i Sveriges kanske mest traditionstyngda parti är ingen lätt match. I hög grad hänger detta ihop med egenskap 1.

När Fredrik Reinfeldt tog över Moderaterna fick han ett tydligt mandat att förnya partiets politik. I detta mandat fanns också ett stort mått av ledarskap. Uppdraget bestod inte att i att filtrera fram motioner via medlemsmöten, utan att faktiskt aktivt formulera förnyelsen i hög grad uppifrån och ner. Här har Moderaterna och Socialdemokraterna avgörande kulturskillnader till den tillträdande (s)-ledarens nackdel. En ny partiordförande för (s) måste söka ett mandat att faktiskt köra över sitt eget parti. Annars blir förnyelsen i alldeles för hög grad urvattnade kompromisser.

Kunna kommunicera: Politik som inte går att kommunicera är värdelös. Politik som när den kommuniceras uppfattas som något än den egentligen är innebär stora problem. Sossarna fick uppleva detta bland annat vad gäller fastighetsskatten. Thomas Östros kunde skrika sig hes i valrörelsen över att ”bara en procent skulle drabbas”. Väljarna såg i stället framför sig 12 år av höjda fastighetsskatter sist sossarna fick chansen. Politik handlar ofta mer om symboler och känslor än om siffror. Den stora utmaningen för (s) består dock inte av att paketera om nuvarande politik, utan detta går tillbaka till egenskap 2. Sossarna behöver en ny politik, som också går att kommunicera. De behöver skapa en berättelse om hur (S)verige ska se ut.

Förstå rörelsen: För att klara ovanstående tre krävs en god förståelse för vad personen ska leda. ”Rörelsen” är Sveriges största och troligen mest svårstyrda politiska kraft. Att Mona Sahlin gick ur facket ett tag sågs aldrig med blida ögon. Samtidigt som detta är en del av sossarnas problem kan inte en ny partiledare bortse från den inbyggda logik som finns. En god tumregel för alla som engagerar sig politiskt är att man alltid måste lära sig spelreglerna innan man kan förändra dem. Gärna in i minsta detalj. Annars blir man överkörd av paragrafryttarna.

Fläckfritt förflutet: Mona Sahlin kommer alltid att förknippas med Toblerone. Oavsett vad man tycker om detta kan man inte förneka att det alltid var som en extra akilleshäl för henne. Politiska misstag saknar preskriptionstid och kommer alltid att bidra till att sänka förtroendet för de som bär dem med sig. I den allt hårdnande politiska konkurrensen är det svårt att tänka sig att man medvetet kan välja en person med ett liknande handikapp. (Att detta är ett stort demokratiskt problem är disparat just nu och får bli en annan bloggpost.)

De nya (s)-ledaren måste söka ett starkt förändringsmandat. Det finns nu två vägar att välja för sossarna: chansa eller spela säkert. Om de spelar säkert kommer de att välja en person från tidningarnas nuvarande topplistor, en person som redan har en tung post i partiet. Den andra varianten vore att kasta det gamla överbord och ta en risk. Att välja någon som inte sitter i riksdagen och idag inte jobbar för partiet. Frågan är bara om den förändringsviljan finns.

Vad vi kan vara säkra på är att valet av person i hög grad också kommer att påverka möjligheterna till verklig förnyelse.

————————————————-

På samma ämne: SvD 2, Exp 2, DN 2, Kent och Jesper.

Annonser

6 Responses to Ny (s)-ledare: 5-i-topp

  1. skd skriver:

    Att du orkar.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Mary X Jensen, Andreas Krohn. Andreas Krohn said: Fem-i-topplista för nya (s)-ordföranden. Vilka egenskaper behövs för att lyckas? http://wp.me/p3tcw-I4 […]

  3. […] Linking blogs (6) Gunnar Hökmark, Mikael Persson, Martin Mobergs blogg, Krohniskt » Ny (s)-ledare: 5-i-topp, Thomas Böhlmark, Under den lugna korkeken » Måndagskrönika: Enigheten […]

  4. Rupert Giles skriver:

    Lena Sommestad alltså. Med Österberg som partisekreterare.

  5. […] av Wallström är hon en sympatisk människa och en god kommunikatör. Frågan är möjligen om har det som krävs av en partiledare. Men det får andra svara […]

  6. […] information: analyser av socialdemokraternas partiledarval 1, 2 och […]

%d bloggare gillar detta: