Dikaturens bästa vänner

Vi glömmer fort och det är lätt att tro att det som inte gör något väsen av sig inte är farligt. Den senaste granatattacken från Nordkorea visar dock än en gång att ondska inte sover bara för att den är tyst.

Utvecklingen i Nordkorea är obefintlig. Kim Jong Il må vara gammal och döende, men någon ljusning är svår att se. Nordkorea är fortfarande en av världens mest förhärdade diktaturer och det är svårt att se något gott komma ur landet. En unken skurklogik Nordkorea leder till att då och då angripa eller hota sin omvärld. Grundskälet är att landet är så sönderruttet regerat att det knappt ens finns mat till den egna armén, det enda staten prioriterar. Miljontals vanliga människor har svultit i decennier och lär tvingas fortsätta med det.

Diktaturens bästa vänner är slutenhet och glömska. Dess fiender är därför också öppenhet och kritiska frågor.

Under OS i Kina år 2008 riktades mycket ljus på situationen för mänskliga rättigheter i landet. Nu skrivs det en bråkdel så mycket om detta. Ändå vet vi att Kina avrättar 1000-tals personer per år. Vi ser ibland bilder på människor som dör i kinesiska gruvor, som har undermålig säkerhet. Kina är en hemsk diktatur. Men Nordkorea är än värre. Om det nu finns grader i helvetet.

Men ytterligare en av Kinas stora synder är att de håller sin onde diktaturlillebror under armarna. Utan Kinas stöd skulle diktaturen i Nordkorea falla som ett korthus.

Detta visar tydligt att det inte finns några isolerade öar kvar i världen. Kina har i sin tur relationer med i princip hela världen. Dessa relationer borde indirekt kunna användas för att störta världens värsta diktatur.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: