Vem granskar spekulationsjournalistiken?

En gedigen oberoende undersökning gjord på uppdrag av Socialstyrelsen visar att f.d. utrikesminister Anna Lindh (efter att hon blev dödligt knivskuren) fick bästa tänkbara vård utifrån förutsättningarna. Det känns bra utifrån flera aspekter att det slås fast. Ju mer fakta, desto mindre grund för rykten eller spekulationer.

En stor anledning till att utredningen gjordes får man nog tillskriva att TV 4:s Kalla Fakta gjorde ett uppmärksammat reportage i frågan. Så, borde vi alltså vara tacksamma mot Kalla Fakta för att de kastar ljus över vår nutidshistoria? Om de hade gjort ett sakligt och korrekt program skulle svaret ha varit ja. Men utredningen från Socialstyrelsen visar snarare att de gjorde programmet på lösa boliner.

En bärande spekulation och kritik från Kalla Fakta var att operationsmetoden ”damage control” inte skulle ha använts för att rädda Lindh. Därmed antyddes tesen att Anna Lindh dog i onödan på grund av okunniga läkare. Men granskningen från Socialstyrelsen visar att metoden visst användes.

Uppenbart hade inte Kalla Fakta på fötterna i sin kritik. I brist på fakta använde de spekulationer och gissningar. Därmed bidrog de till att ge väldigt många människor en falsk bild av vad som verkligen hände den aktuella natten på Karolinska Sjukhuset. Alla i operationen inblandade människor drogs i smutsen på grund av felaktiga antaganden.

Kanske skulle nästa granskande reportage granska vilken skada dålig journalistik kan ställa till med?

 

Annonser

3 Responses to Vem granskar spekulationsjournalistiken?

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Morgan Lindqvist, Andreas Krohn. Andreas Krohn said: Brallorna neddragna på TV4:s Kalla fakta. Vem kommer att granska granskaren: http://wp.me/p3tcw-IA […]

  2. bookplanet skriver:

    Exakt vilken skada ställde de till med?

  3. Andreas Krohn skriver:

    Bookplanet: Jag har iof redan svarat i bloggen, men några enkla: utsatte hela medicinska personalen som var inblandad i operationen för ett antal månaders ovisst helvete, förde TV-tittarna bakom ljuset, skapade myter som tar tid att bryta ner. Man kan alltid utgå från att alla som hörde felaktigheterna inte nås av dementierna.

    I juridisk mening kan man väl alltid testa det mot brotten förtal eller ärekränkning.

%d bloggare gillar detta: