Communism isn’t working

Utanför det aktuella G20-mötet fanns demonstranter med plaketen Capitalism isn’t working. PJ skriver bra om detta i SvD. Man kan fråga sig om demonstranterna på allvar vill byta ekonomiskt system till det som fanns i Sovjetunionen och fortfarande finns i tex Nordkorea eller Zimbabwe. De kan ju flytta dit om de vill. Men om de gör det kan de glömma att klaga på det systemet. Ett plakat med Communism isn’t working skulle sända dem direkt i fängelse – utan att passera gå.

Skillnaden mellan systemen kan beskrivas som att nu finns en rejäl kris i den marknadsekonomiska delen av världen. Den kommunistiska har snarare permanent kris och svält.

Nu gör ledarna för världens länder vad de kan för att mildra krisen. Hur mycket effekt det egentligen får återstår att se. Paketet kan nog lindra en del av krisn. Men den kommer att vara ett bra tag till i alla fall.

15 Responses to Communism isn’t working

  1. […] Merit Wager, Edvin Alam, Josefin Deiving, Per Ankarsjö, Rosemari Södergren, Paul Lindqvist, Andreas Krohn (som jobbar på handelskammaren, Fredrik Westerlund (som inte bloggar på denna adress längre men […]

  2. Dennis Nilsson skriver:

    Vad gör man ifall varken ”Communism isn’t working” och
    ”Capitalism isn’t working”?

  3. Andreas skriver:

    Frågan är om man med anledning av att det är en kris kan säga att kapitalismen inte fungerar. Det gör den, men en del av effekten är konjunktursvängningar.

    I Sovjet var det lite enklare, man förbjöd tex inflation. Då får man inga lågkonjunkturer annat än den som varade hela tiden.

  4. […] no different to me, Björn Wadström – ettan,  The cautionary revelation of the apocalypse,  Krohniskt,  Peter Andersson,   Röda Malmö,  Den hälsosamma Ekonomisten,  Den flådda teddybjörnen,  […]

  5. Anders Widén skriver:

    Hej!
    Nej kommunism är ingen bra idé, så sosse jag är:)

    Tack för senast, för Wallenbergare och vin. Men framför allt för att ni bjöd dit oss.

    Här min postning,
    ett uppdrag till handelskammaren

    jag försöker i all hast skriva om något jag håller för kanske det viktigaste i vår tid. Vi måste börja se affärsmöjlighteterna i nätet, den fantastiska nischmarknad som kan växa ur det.

    Vänligen Anders Widén

  6. Andreas Krohn skriver:

    Tack själv Anders. Handelskammaren jobbar mycket med olika IT-frågor och nästa bloggarträff, den 12 maj, kommer att handla just om IT-frågor.

  7. job skriver:

    Ingen i vänstern, knappt ens KP eller SKP, vill återskapa den sovjetiska apparaturen. Att anklaga oss för det är ett klockrent halmdockeargument… kan vi lämna sandlådan snälla?

  8. Andreas skriver:

    @job: Jag skriver väl ungefär det i originalposten: ”Man kan fråga sig om demonstranterna på allvar vill byta ekonomiskt system till det som fanns i Sovjetunionen och fortfarande finns i tex Nordkorea eller Zimbabwe.”

    Inledningen av meningen är just att jag inte tror att de egentligen vill det. Men det är också lite konstigt att säga att man inte vill ha kapitalism utan att säga vad man vill ha i stället. Det finns ju inte direkt 16 olika ekonomiska system att välja på. Vi har hittills sett anarki, marknadsekonomi och planekonomi.

  9. job skriver:

    Ja, vaddå ”på allvar”? Är det någon som ens skojat om att återinföra statligt styrd ekonomi och Gulagläger? Eller är det bara ett försök å din sida att associera all antikapitalism med stalinistiskt förtryck, skitsamma om det är ”på skämt” eller ”på allvar”?

    Vad gäller alternativ till kapitalismen finns det många. Det demonstranterna vid G20-mötet demonstrerar om är dock inte införandet av ett nytt system, utan avskaffandet av ett gammalt system. Precis som de som är mot monarkin i Sverige inte är överens om exakt vad som skall komma i dess ställe, är de som är mot kapitalismen inte överens om exakt vad som skall komma i dess ställe. Det gör inte frågan mindre relevant: monarki är fortfarande dåligt, detsamma med kapitalism.

    Självklart finns det en diskussion inom den antikapitalistiska rörelsen om alternativ till kapitalismen. Vill man studera den närmare kan man börja läsa i vänsterbloggosfären, gå till ett bibliotek, eller kanske besöka ett av våra otaliga sociala forum – coming up next, Alternativa Politikerveckan i Visby 28 juni-4 juli.

  10. Kapitalismen har vunnit över kommunismen för länge sedan och den kris vi upplever nu kommer inte ändra det. Kapitalismen kommer fortsätta vinna i längden, det finns inget annat system som kan fungera.

  11. Nemokrati skriver:

    Det handlar inte om kapitalism eller kommunism – lika illa vilket som – utan om något annat – där blandekonomin är en självklar ingrediens, social och ekonomisk rättivsa ytterligare en och vördnad för naturen en tredje, konstens och kulturens frihet en fjärde samt icke-våld och antimilitarism en femte.

  12. job skriver:

    Kent: jag tror att vi har rätt olika definitioner av ”fungera”

  13. sanasawa skriver:

    Om man tror att USA är kapitalistiskt, då förstår man helt enkelt inte hur det ekonomiska systemet fungerar.

    Priset på pengar sätts av en statsanställd tjänsteman, vi brukar kalla honom riksbankschef. Så fungerar det både i Sverige och Usa.

    Och det var inte kapitalismen som tvingade amerikanska riksbankscefen att sänka räntan till extremt låga nivåer efter IT-krascen och 11 September utan det var något han hittade på alldeles själv.

    Klantskallen sänkte räntan så lågt att det blev praktiskt taget gratis att låna hur mycket som helst för att köpa hur mycket som helst. Och tänka sig. Det var precis var som hände.

    Och nu skyller folk på kapitalismen.

  14. job skriver:

    sanasawa: ur Nationalencyklopedin:

    ”kapitalism, ekonomiskt system där produktionsmedlen befinner sig företrädesvis i privat ägo och där produktionen regleras av marknadskrafterna.”

    kapitalism är inte samma sak som nyliberalism…

  15. sanasawa skriver:

    SYFTET med riksbankens ränteförändringar är att manipulera kapitalisterna till att antingen investera mera i lågkonjunktur eller under en högkonjunktur investera mindre.

    Det är ju bara löjligt att påstå att riksbankschefens räntebeslut inte påverkar industrins produktion.

    Går du fortfarande på lekis, eller är du kanske professionell politiker?