Rödgrön baksmälla

Dagen efter brukar vara tung. I dag är baksmällans dag för det rödgröna budgetarbetet som presenterades igår. Inte mycket till enighet, som jag skrev tidigare.

Det är dock eniga om att höja skatterna. Antalet miljarder svindlar. Det tycks inte finnas någon hejd. Men hur mycket pengar är det de rödgröna vill ha av dig?

Här är de föreslagna skattehöjningarna utslagna per person i landet:

Parti Höjning (Mkr) Din nota
mp 17 000 1 889 kr
s 20 000 2 222 kr
v 55 000 6 111 kr
Snitt 30 667 3 407 kr

Du bör söka i din ekonomi efter pengar du inte behöver, om de rödgröna tar över. I snitt vill partierna höja skatten med 3400 kronor per person. För en normal barnfamilj med två barn betyder det att det är dags att fundera på vilken tusenlapp man inte behöver. Varje månad. Plus en dryg extra tusenlapp till jul som ska bort för att komma upp i 13 600 kronor per år.

Då har jag bara räknat på genomsnittet av de rödgröna partierna. Om Lars Ohly får som han vill kommer skatterna att höjas med över sex tusen kronor per svensk och år.

Men det drabbar ju bara de rika, kanske du tänker? Glöm det! Så mycket skatt betalar inte rika personer och så många rika personer finns inte. Samtliga rödgröna partier har varit tydliga med att de vill stoppa jobbskatteavdraget. Redan där, bara i det fjärde steget, försvinner 500 kronor per månad för barnfamiljen ovan. Även om båda är låginkomsttagare.

Om hela notan ska betalas måste alla vara med och betala. Så leta efter överblivna sedlar i plånboken om Sahlin och Ohly ska styra landet.

——————————

Uppdatering: Per Ankersjö påpekar korrekt att notan mycket väl kan bli högre om man även räknar med skattehöjningar i kommuner (och landsting). En höjning av kommunalskatten med 60 öre, som föreslås i Stockholm, kostar en vanlig familj ytterligare 3-4 tusen kronor per år.

Parti Höjning (Mkr) Din nota
mp 17 000 1 889 kr
s 20 000 2 222 kr
v 55 000 6 111 kr
Snitt 30 667 3 407 kr

30 Responses to Rödgrön baksmälla

  1. Mikael skriver:

    Det vore kanske ännu bättre om du angav notan per skattebetalare, inte per person, så folk direkt får se hur mycket mer dom får betala av sin inkomst.

  2. Andreas Krohn skriver:

    Mikael: du kan i princip dubbla det för att få det per skattebetalare (inkomsttagare är ungefär halva befolkningen). Men eftersom de tänker höja diverse olika skatter som slår lite olika valde jag att slå ut det per svensk. De negativa effekterna av skattehöjningar slå ju faktiskt mot alla personer.

    Ta exemplet förmögenhetsskatt: Den direkta effekten drabbar inte så många personer (alldeles särskilt inte eftersom de lär flytta sitt kapital från Sverige). Men den indirekta effekten, lägre tillväxt och minskat riskvilligt kapital, slår mot alla. En miljard kronor som flyttas från Skåne till Luxemburg kan innebära att en investering inte görs i Östersund.

  3. Nisse skriver:

    Man kan notera att den genomsnittliga inkomsten efter skatt är 118000. Sedan kan man räkna lite till om man tycker det är kul.

  4. […] rödgröna alliansens naiva skattehöjningsiver fått utslag i deras oppositionspropositioner, och Andreas Krohn presenterade nyligen en översikt över hur detta kommer att påfresta ekonomin för varje […]

  5. waddo skriver:

    Nu är jag ju inte så insatt i det svenska skattesystemet, men jag kan en del om matematik och missvisande statistik.

    Det du säger, vilket är sant, är att det blir en genomsnittlig höjning på 3400 kr. Det du implicerar, vilket inte är sant, är att detta är konstant för alla inkomsttagare. I själva verket blir det en större förändring för höginkomsttagare och en lägre för medelinkomsttagare.

    Visst blir det en höjning, men det är knappast så allvarligt som du försöker få det att låta. Dessutom kommer pengarna tillbaka ut i samhället i form av kommunala och statliga tjänster som alla medborgare har samma rättighet till. Så i slutändan är det bara höginkomsttagarna som förlorar på det, vilket de har råd med.

  6. Andreas Krohn skriver:

    Waddo: Man kan möjligen lägga till som avslutande fråga på ditt resonemang: Har Sverige råd att förlora våra höginkomsttagare? Jag kan rekommendera denna bloggpost jag skrivit tidigare på det temat: https://krohniskt.wordpress.com/2009/03/25/om-skattesystemet-anvandes-i-det-sociala-livet/

    Visst är det skattehöjningar i snitt jag räknat på, vilket jag också skriver tydligt. Vi vet inte hur ett eventuellt slutresultat skulle se ut för varje person, eftersom de rödgröna inte kan enas om politiken. Om de förlorar valet är det också komplett ointressant.

    Det intressanta med skattehöjningar är dock att de har en direkt negativ inverkan på tillväxten, vilket drabbar alla. Det är att göra det väldigt lätt för sig att säga att en skatt person x inte behöver betala inte skulle påverka just person x. Så är det så klart inte. Enkelt uttryckt: om det går sämre för Sverige är det medborgarna som drabbas.

    Höginkomsttagare brukar inte samla sina pengar på hög, de brukar konsumera dem. Oxfilén de köper för pengarna bidrar i högre grad till att finansiera kassörskans lön än en motsvarande (billigare) fläskfilé skulle göra. Och (den dyrare) oxfilén kostar fler kronor i moms, vilken går till staten.

    Även om seende genom jantelagsglasögon tenderar att missa ekonomiska elementa innebär det inte att de inte existerar.

  7. DocMa skriver:

    waddo!
    Om jag får välja, i ett land med VÄRLDENS (NÄST?) HÖGSTA SKATTER, mellan ytterligare diffusa ”kommunala och statliga tjänster som alla medborgare har samma rättighet till” – dvs snömos och ett par tusen mer i plånboken,

    JA DÅ ÄR VALET J-GT ENKELT!

    Det blir mer pengar till mej!
    Sorry, men jag har inte råd med såsseriet mer!

  8. waddo skriver:

    Ja, vi har ju lite olika syn på det här. Du med dina ”ekonomisk tillväxt-glasögon” som inte ser (för att inte säga inte bryr dig om) problemen för de små människorna i samhället och jag med mina ”jantelagsglasögon” som inte ser problemen med lite långsammare ekonomisk tillväxt.

    Det hade ju givetvis varit optimalt om man kunde få både en snabb tillväxt och ett samhälle där alla som behöver hjälp kan få det, men nu vet jag inte om någon sådan samhällsform existerar. Hursomhelst så känner jag att det är ”mer rätt” att hjälpa folk klara sig ur svåra situationer än att hjälpa något som redan fungerar tillräckligt bra att fungera bättre.

  9. Jonas skriver:

    Arbetslösa hjälps snarare av att få jobb än genom att ges högre a-kassa. Det finns tyvärr gott om människor som är knäckta över att inte få jobb. Högre ersättningsnivå är inte lösningen på detta problem.

  10. Robert skriver:

    per år eller per månad?

  11. Andreas Krohn skriver:

    Robert: inte helt säkert på vilken siffra du frågar om, men generellt gäller siffrorna per år om inte annat anges.

  12. […] SvD: Andreas Krohn har räknat ut vad det kostar om de rödgrönas budgetförslag skulle bli […]

  13. […] Krohn har räknat litet på saken. Notera att skattehöjningen är utslagen på alla svenskar — det innebär att en […]

  14. Hanx skriver:

    Alla ni som gnäller på att skatterna höjs. Hur tycker ni att man finasiera till exempel väldfärden? Ska vi bara låta den förfalla? Privatiserar vi den lär det inte vara någon som vill ta hand om dom som har det sämst ställt. Med andra ord, har man inte har en jävla massa pengar, så har man inte rätt till sjukvård. Är det så ni tänker? Är det rätt i en demokrati?

  15. Andreas Krohn skriver:

    Hanx: Sverige har världens näst högsta skatter. De högsta för höga inkomster. Du tar i lite för mycket. Den offentliga sektorn i Sverige har 1 200 000 000 000 kronor att spendera per år, det räcker ganska långt, även om det skulle minska lite.

  16. August Palm skriver:

    Hur många nya jobb har per westbergs 2 miljoner i skattesänkning skapat?
    hur många nya jobb har reinfeldts 48 000 i skattesänkning skapat?
    inte några nya jobb , arbetslösheten och utanförskapet ökar.
    Det håller inte att låna till mer arbetslöshet längre.

  17. […] knappast någon, men man kan inte undgå att bli förbluffad över vilka pengar det handlar om. Bloggen Krohniskt har gjort ett räkneexempel som visar att om alla partiernas förslag vägs samman blir skattehöjningen 3 407 kr per år och […]

  18. Jonas skriver:

    ”Alla ni som gnäller på att skatterna höjs.”
    Såja, än höjs de inte. S har inte vunnit något val.

    ”Hur tycker ni att man finasiera till exempel väldfärden?”
    Med skatter.

    ” Ska vi bara låta den förfalla?”
    Nej. Varför skulle vi göra det?

    ”Privatiserar vi den lär det inte vara någon som vill ta hand om dom som har det sämst ställt. Med andra ord, har man inte har en jävla massa pengar, så har man inte rätt till sjukvård.”
    Skilj på privatfinansierad sjukvård och offentligfinansierad sjukvård. I Sverige har vi fortfarande offentligfinansierad sjukvård. Alliansen har inga planer på att ändra detta.

    ”Är det så ni tänker?”
    Om du syftar till att bara de som har pengar ska få sjukvård så är svaret: nej.

    ”Är det rätt i en demokrati?”
    Ja, i en demokrati får man tycka vad man vill. Det är bra.

  19. Bo Widegren skriver:

    Varför anger du inte för vilka inkomstlägen som skattehöjning blir aktuell? Det gäller knappast den vanliga barnfamiljen med 2 barn. Däremot får högerminstrarna räkna med rejäla skatthöjningar till sammasn med alla i samma inkomstlägen – champagnefesten är slut.

  20. LArs skriver:

    Vi betalar mer och mer i skatt för varje år, i alla fall historiskt samtidigt som välfärden blir sämre och sämre.

    Om inte 1 Alvedon funkar mot cancer lär inte 2 Alvedon fungera.

  21. Patrik skriver:

    Hur kommer det sig att landet med näst högst skatt, inte har iaf näst bäst sjukvård? Hur ineffektiv får sjukvården bli egentligen? Man kan inte kasta mer pengar på problemet, man måste reformera.
    Nej, jag talar INTE om privatisering, det är inte rätt väg – se på USA så blir detta solklart. Men effektivisering, precis som i alla företag, är jävligt viktig.

    Lycka till att få Lars Ohly och Sahlin att förstå det. Dummare politiker får man fanimej leta efter.

  22. Andreas Krohn skriver:

    Bo Widegren: Om oppositionen hade kunnat enas om en budget hade vi haft två alternativ att diskutera. Som det ser ut just nu vet vi inte om det blir Mona Sahlin eller Lars Ohly som vinner dragkampen inom de rödgröna. Det blir ett lotteri.

    Det enda de är tydliga med är att de vill ha mer av våra pengar…

  23. Marianne skriver:

    Bo, jag är nyfiken på din definition av en ”höginkomsttagare” och hur många dessa kan tänkas vara? Om vi ränkar på det schablonmässigt och säger att var 10:e löntagare är en av dem. Tidigare konstaterades att medelhöjningen för alla löntagare låg runt 6814 kr. Fördelar vi denna summa på var tionde person får vi summar 68140 kr, eller 5678 kr i månaden. Känns det som en rimlig summa för dig?
    Då kan jag dessutom meddela att alla i denna grupp löntagare inte sitter i lyxvillor på Djursholm och trycker.

    Det är ganska uppenbart att detta kommer drabba den ”vanliga” familjen. Sannolikt bilr dessa ”höginkomstagare” de som tjänar någonstans runt 27-28 tusen i månaden och uppåt, dvs. statlig skatt. Det är nog inte så många i den löneklassen som känner sig rika och skålar i champange var dag.

  24. […] Rödgrön baksmälla « Krohniskt krohniskt.wordpress.com/2009/10/07/rodgron-baksmalla – view page – cached Dagen efter brukar vara tung. I dag är baksmällans dag för det rödgröna budgetarbetet som presenterades igår. Inte mycket till enighet, som jag skrev igår. — From the page […]

  25. kaisermikael skriver:

    Missminner jag mig eller har inte Ohly uttalat sig ngn gång att gränsen för förmögenhetsskatt skall ligga runt 23.000 kronor eller liknande ? Alltså en absurt låg nivå i mina ögon om man nu är tvungen att acceptera att den skatten återkommer ?

  26. amsepamse skriver:

    Blir det maktskifte drar jag!
    Jag tjänar kanske mer än de flesta (alltså över medel), men jag är knappast någon höginkomsttagare. Jag betalar inte statlig inkomstskatt. Däremot är jag övertygad om att jag kommer att få betala mer än i räkneexemplet ovan. Min familjs ekonomi kommer att slås i spillror! Då är det ändå så att vi bor i en billig hyresrätt i förort. Vi har bara en bil. Jag och min fru delar på ett SL-kort. Vi har tre barn att försörja, och inga extravaganta utgifter.
    För 150 år sedan emigrerade man till USA. Det börjar bli dags igen… man kanske kan söka politisk asyl och visa sin senaste deklaration, så går det nog…

  27. […] Det här blogginlägget på Krohniskt har redan fått mig att skriva ett blogginlägg, så det skadar ju inte med ett till. Fast jag fuskar lite genom att kopiera en del från Facebook. Ovanstående länk fick nämligen min annars lätt vänstervinklade polare Henrik att svara på ett oväntat sätt: Jag trodde aldrig att ajg skulle säga det här; Men i Sverige fungerar just nu inte vänsterblockets taktik för att få fler i arbete (jobbcoacher etc.). Jag ska säga att jag har invändningar mot Moderaterna och alliansens politik på sina punkter, men jag har insett en sak: […]

  28. kalle Kula skriver:

    Amsepamse:

    USA är inte Sverige, där är driftiga människor välkommna utan att skylla på att de är förföljda, däremot skall man visa att man kan försörja sig, det kan de flesta. Det behöver dock inte vara över atlanten man flyttar, inom EU kan vi flytta utan problem. UK med ett för oss enkelt språk funderar jag själv på.

  29. […] nota för (s): 4680 kr Jag har i en tidigare bloggpost räknat ut hur mycket de rödgröna partierna planerar att höja skatten på riksnivå: 3407 kronor […]

  30. […] INLÄGGET SKRIVET AV ANDREAS KROHN […]