van Rump… vem?

Vem är mest känd av Tony Blair och Herman van Rompuy?

Efter att EU:s Amsterdamfördrag trätt i kraft behövde EU:s ledare utse en ”president” för det Europeiska rådet. Frågan ovan hade betydelse i valet av person.

På en välbesökt bloggarkväll, givet dagens ämne (EU), diskuterades detta på Stockholms Handelskammares bloggarkväll igår. Ämnet handlade egentligen om det svenska ordförandeskapet, men gled snabbt in på frågan om EU som helhet. När Fredrik Reinfeldt var EU-ordförande fick han ju den minst sagt otacksamma uppgiften att först övertyga Tjeckiens tjurige president, Vaclav Klaus, om att verkligen skriva under Amsterdamfördraget. Därefter försöka han ena EU:s samlade politiker om en kandidat till att leda det Europeiska rådet.

Tony Blair var en av förhandsfavoriterna. Hans namn drevs hårt av Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Men ganska snart stod det klart att han inte skulle ha en chans. Varför? Jag tror att det fanns två avgörande skäl:

1) Han är sosse
2) Han är välkänd

Det första skälet gjorde honom svårsåld bland EU:s övervägande blåa majoritet. De ville helt enkelt att den första ”presidenten” skulle vara från det blåa laget. Det andra skälet gjorde honom svårsåld bland alla EU-skeptiker. Dessa ville inte ha en för stark ordförande i det Europeiska rådet, eftersom det i sin tur skulle kunna göra rådet för starkt.

Alltså valde man inte en välkänd socialist utan en okänd kristdemokrat.

———————————

Kvällen förgylldes annars av en mycket bra föredragning av DN:s mycket kompetente Annika Ström Melin. Med på träffen fanns följande bloggare:

http://waldemaringdahl.blogspot.com/
http://jespersvensson.blogspot.com
http://www.imike.se/
http://www.robertnoord.se/
http://noleryd.blogspot.com/
http://farmorgun.blogspot.com/
http://diffusioner.wordpress.com
http://lisagemmel.blogspot.com/
http://annaws.wordpress.com/
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1657

1 Responses to van Rump… vem?

  1. Staffan skriver:

    Blair är ju även ”besudlad” i stora kretsar av sitt ohämmade stöd för Irak-kriget. Han hävdar ju än idag att även om han hade vetat att det inte funnits massförstörelsevapen där hade han följt Bush in i Irak, han hade bara fått lirka med parlamentet på annat sätt. Och det är, milt sagt, inte en populär åsikt i Europa.